Web Analytics Made Easy - Statcounter

برخی حرف‌ها و نکته‌ها و رویدادهای ادبیات و هنر و فرهنگ که بارها درباره‌شان شنیده‌ایم، منابع خود را گم کرده‌اند؛ به‌راستی آنها اولین‌بار کجا مطرح شده بودند؟ مثلاً نامه معروف و جنجالی محمدرضا لطفی به احمد شاملو، اولین‌بار کجا چاپ شد؟ در این صفحه، هر بار سراغِ یک یا چند مورد از این روایت‌های آشنا که چاپ اول‌شان را از یاد برده‌ایم، می‌رویم

*این بار: شماره 37 ماهنامه «آدینه»، مهرماه 1368
*رویداد مهم این شماره:
* انتشار گفت‌وگوی انتقادی و معروف نجف دریابندری

لابد خاطرتان هست وقتی نجف دریابندری درگذشت، لابه‌لای همه یادآوردهای او و اشاره به خدماتش در ترجمه ادبیات غرب، چند اظهار‌نظر جنجالی نیز از او درباره صادق هدایت، بهرام صادقی، ابراهیم گلستان و.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. نقل می‌شد. حرف‌هایی خلاف جریان رسمی ادبیات روشنفکری که دریابندری متهورانه و جسورانه به مهم‌ترین نمادهای آن از جمله «بوف کور» و «ملکوت» حمله کرده است. همه این حرف‌ها، از گفت‌وگوی مفصل ماهنامه «آدینه» در سال 1368 با نجف دریابندری نقل می‌شود اما خب کمتر کسی است که به منبع اصلی این روایت ارجاع بدهد و از نسخه کامل آن خبر داشته باشد. این گفت‌وگو، یکی از جنجالی‌ترین گفت‌وگوهای تاریخ مجلات ادبی ایران است. نجف دریابندری پس از چند سال زندگی در خارج از کشور به ایران بازگشته و طبق روال آن سال‌های مجلات ادبی، هر شاعر و داستان‌نویس و مترجمی که از سفر بازمی‌گشته یکی از سه چهار مجله ادبی سراغش را می‌گرفتند و از سفر یا زندگی در خارج از او می‌پرسیدند. از این شماره مجله آدینه، به مرور همین یک گفت‌وگو بسنده می‌کنیم. نه اینکه صرفاً ما خواسته باشیم به چنین بسندگی تن داده باشیم، نه! راستش را بخواهید در دیگر صفحات این شماره، مطلب دندانگیری هم نیست؛ بالاخره گردانندگان مجله می‌دانستند هر گزارش و نقد و گفت‌وگوی شاخص دیگری را نباید در این شماره منتشر می‌کردند؛ همه چیز می‌توانست زیر سایه این گفت‌وگوی عجیب قرار بگیرد. اما نجف در این گفت‌وگو چه کرده بود که هنوز هم حرف‌هایش از لابه‌لای صفحات زرد و پوسیده این شماره از آدینه خودش را بیرون می‌کشد و مدام به عصر حاضر احضار می‌دارد؟

همچنان در سال 1368 هستیم
اگر گمان نمی‌کنید ما امروز در بدترین وضع ممکن صنعت نشر و انتشار کتاب‌ها به سر می‌بریم، سخت در اشتباهید! در واقع ما، تنها، در یکی از «بدترین اوضاع» کتاب هستیم. نجف دریابندری در این گفت‌وگو که سال 1368 انجام شده، می‌گوید چند سال پیش کتاب «درد بی‌خویشتنی»اش را به ناشر داده و رفته خارج و حالا که برگشته هنوز هم کتاب منتشر نشده چون کاغذ نیست و گفته اسم کتاب در واقع باید «درد بی‌کاغذی» باشد. سرمقاله این شماره از آدینه نیز، به مانند بسیاری از سرمقاله‌های روزگار ما، درباره گرانی و کمبود کاغذ و معضلات بازار نشر است. راستی، چرا در همواره روی همان پاشنه می‌چرخد؟

سکسکه واگیردار آل احمد
جلال آل احمد، از نقد تند و تیز دریابندری در امان نیست: «استیل آل احمد مثل حرف‌زدن آدمی است که سکسکه گرفته و آخر عباراتش را می‌خورد. بدبختانه این سکسکه خیلی هم واگیردار بود، اگرچه حالا دیگر یواش‌یواش آثار شفا در مبتلاشدگانش دیده می‌شود».

چرا بکت را دوباره ترجمه کردم؟
در بخشی از گفت‌وگو، گفت‌وگوکنندگان می‌پرسند چرا دریابندری برخی از آثار غرب را که در ایران ترجمه شده بودند دوباره ترجمه کرده است. علاوه بر مقدمه‌ای مبسوط و تئوریک که در این باره ایراد می‌کند می‌گوید چون غلط‌های فاحشی در ترجمه‌های موجود از آثار ساموئل بکت دیده بوده، دست به کار شده است: «یک‌جا در نمایشنامه دست آخر یا آخر بازی، بکت می‌نویسد یک نفر از خیاطش پرسید چرا شلوار مرا حاضر نکرده‌ای، و خیاط جواب می‌دهد چون (می‌بخشید) خشتکش را خراب کرده بودم. مترجم این عبارت آخری را ترجمه کرده است: با صندلی‌اش پخته بودم!»

پارکینسون غیرواگیر ابراهیم گلستان
ماجرای پیله‌کردن دریابندری به ابراهیم گلستان و برعکس، ظاهراً پرقدمت‌تر از دو دهه اخیر است؛ دست کم تاریخ این پیله را می‌توان تا همین سال 1368 که مصاحبه «آدینه» منتشر شده عقب برد: «گلستان هیچ وقت به استیل ثابتی نرسید. بیماری او نوعی پارکینسونیسم بود. بیمار پارکینسونی اول قدری ملنگ و خوش‌ادا می‌شود، بعد رفته‌رفته اداهایش مبدل به لقوه می‌شود و آخر سر به فلج کامل ختم می‌شود. [...] خوشبختانه پارکینسونیسم واگیردار نیست.»

انحطاط و «بوف‌ کور»
«باید بگویم که من از بوف کور هیچ خوشم نمی‌آید [...] برای اینکه زیادی منحط است. منظور من از منحط احتمالاً غیر از آن چیزی است که شما از این کلمه می‌فهمید. [...] منحط لزوماً به معنای بد یا فاسد یا ناشیانه نیست. [...] منحط  یعنی در آستانه فساد و آستانه فساد گاهی عین کمال است.

خرت و پرت بهرام صادقی
یکی از جذاب‌ترین فرازهای این گفت‌وگو، جایی است که بحث به بهرام صادقی و رمان «ملکوت» او می‌رسد. دریابندری می‌گوید: «ملکوت از آن خرت و پرت‌هایی است که معمولاً روی دست وراث می‌ماند. اول به نظر خیلی گرانقیمت می‌آید ولی چون مصرفی برایش ندارند یواش بواش به زیرزمین منتقل می‌شود. بعد هم سر از زباله‌دانی درمی‌آورد. الان گویا توی زیرزمین باشد». این اظهار نظر چکشی باعث می‌شود مصاحبه‌کننده‌ها بپرسند: «شما فکر نمی‌کنید که این داوری شما بی‌انصافانه است؟»
این هم پاسخ دریابندری است: «نه، فکر می‌کنم مغرضانه است و غرض از آن هم بی‌ارزش‌شمردن ملکوت است». خب به نظر می‌رسد با این پاسخ، دریابندری دچار لجبازی شده است، اما «مغرض» و «غرض» ارجاعی دارد به بخشی دیگر از این گفت‌وگو که آنجا نجف می‌گوید مقصودش از «مغرض‌بودن» منفی نیست و صرفاً این است که مقصود و غرضی دارد. اگر جا داشتیم در این صفحه، هیچ چیزی نمی‌گفتیم و کل این گفت‌وگوی سربه‌سر شیرین را نقل می‌کردیم تا بخوانید.

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: ابراهیم گلستان نجف دریابندری گفت وگو گفت وگوی آل احمد سال 1368 حرف ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۷۳۷۵۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نگرانی پنتاگون از «تقویت» روابط روسیه و کره‌شمالی

وزیر دفاع آمریکا نسبت به افزایش همکاری استراتژیک کره‌شمالی با روسیه هشدار داده و گفت این اتحاد رو به رشد، اعتماد و اطمینان کیم جونگ اون، رهبر پیونگ‌یانگ را افزایش داده است.

به گزارش ایسنا، «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا اظهارات خود را در جلسه کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا در روز سه‌شنبه بیان کرد. روابط بین مسکو و جمهوری دموکراتیک خلق کره (کره‌شمالی) از زمانی که کیم در سپتامبر گذشته برای گفت‌وگو با «ولادیمیر پوتین» به روسیه سفر کرد، عمیق‌تر شده است و این مساله خوشایند غرب نیست.

روسای دفاع روسیه و کره‌شمالی هم ژوئیه گذشته در پیونگ‌یانگ دیدار کردند.

آستین به قانونگذاران گفت: «کره‌شمالی، دوباره، به دلیل ارتباط با پوتین (رئیس‌جمهور روسیه) اعتماد به نفس بیشتری پیدا کرده است.» او همچنین به گسترش همکاری بین روسیه، کره‌شمالی، ایران و جمهوری خلق چین اشاره کرد.

آستین گفت: «این بسیار نگران‌کننده است؛ چیزی که ما باید آن را تماشا کنیم، چیزی که برای اطمینان از اینکه توانایی و ظرفیت همکاری با متحدان خود برای ادامه بازدارندگی و ادامه ترویج صلح و ثبات را در هر یک از مناطق داریم، باید داشته باشیم.»

وزیر دفاع آمریکا افزود: «رابطه رو به رشد بین جمهوری خلق چین، روسیه، کره‌شمالی و ایران نگران‌کننده است و این چیزی است که ما از نزدیک آن را دنبال می‌کنیم.»

آستین همچنین مدعی شد که روسیه برای جبران گلوله‌های توپخانه و سایر مهمات اضافی، به کره‌شمالی برای پر کردن ذخایر خود در درگیری اوکراین مراجعه کرده است.

این در حالیست که مقامات کره‌شمالی و روسیه اتهامات مربوط به انتقال تسلیحات از پیونگ‌یانگ را رد کرده‌اند. آنها همچنین ایالات متحده و متحدانش در شمال شرق آسیا را به تشدید تنش در منطقه با آماده شدن برای جنگ با کره‌شمالی متهم کرده‌اند.

به گزارش راشا تودی، کره‌شمالی از زمان آغاز درگیری روسیه و اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ آزمایش‌های موشکی خود را افزایش داده و احتمال اتحاد مجدد با کره‌جنوبی را رد کرده است. وزارت خارجه کره‌شمالی می‌گوید افزایش همکاری با روسیه به دفاع از «منافع اصلی» دو کشور و ایجاد «نظم بین‌المللی چند قطبی» کمک می‌کند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • چگونه تیک‌تاک از یک اپلیکیشن محبوب به تهدیدی برای آمریکا تبدیل شد؟
  • ۱۸۲ کارمند آنروا در غزه کشته شدند
  • خوزستان آماده برای سیل احتمالی / نگرانی برای نابودی گندم‌ها
  • هدف فدراسیون کشتی از اعزام یزدانی/ نگرانی برای تکرار اتفاق تلخ
  • آمریکا: برنامه ای از اسرائیل برای رفع نگرانی ها درباره رفح ندیده ایم
  • نگرانی اهالی گالیکش از آلودگی طبیعت کوه نیلکوه به لطف کارخانه سیمان
  • نگرانی پنتاگون از «تقویت» روابط روسیه و کره‌شمالی
  • عکسی جالب؛ دست سفت احمدی‌نژاد با احمد جنتی در مراسم ختم
  • ابراز نگرانی سازمان ملل از اقدامات پلیس آمریکا در برخورد با دانشجویان
  • رضایت شهروندان از قرار دادن حفاظ برای کانال آب در جاده اراک - سلفچگان + تصاویر